Biblioteca Municipală Codlea
Catalogul conține  17487  titluri și  17351 exemplare

  • Inima întunericului
  • Tipul înregistrării: Text tipărit: monografic
    Autor: Conrad, Joseph (1857-1924)
    Traducător: Comănici, Emilia
    Responsabilitate: Joseph Conrad
    Responsabilitate secundară: Traducere din limba engleză: Emilia Comănici
    Editura: Univers
    Locul publicării: București
    Anul Ediției: 2008
    ISBN: 978-1-60257-118-1
    Descriere: 126 p. : paperback; 10,5x18 cm.
    Note: Titlul original în limba engleză: Heart of Darkness
    Limba: Română
    Serie: Colecțiile Cotidianul. Literatura
    Lucrare în relație: Inima întunericului/ Joseph Conrad. Focșani, 2009. 4:31:00 ore
    Subiect: literatură britanică - roman
    Subiect: roman
    Sumar sau abstract:
    Inima Întunericului este una dintre cele mai controversate cărți a lui Joseph Conrad. Ea relatează experiența avută de Conrad în postura de comandant de vas cu aburi în apele fluviului Congo, cel mai mare fluviu din Africa. În acea perioadă zona Congo-ului era organizată sub forma unui așa-zis Stat Liber al Congo-ului (Free State of Congo), in facto, o colonie belgiană. Ca în multe alte romane, Conrad se folosește de vocea lui Charles Marlow, un personaj, pentru a depăna firul narativ. Cruzimea şi haosul unui ținut străin şi înspăimântător, continentul negru şi ostil, au bruscat sensibilitățile contemporanilor şi continuă să intrige şi azi, deși pe temeiuri diferite.

    Descinderea în teritoriul tenebrelor, în care teama, nesiguranța şi necunoscutul spulberă normele uzuale de viețuire nu numai a individului cu semenii săi, ci chiar a sinelui cu sine, a alimentat o plajă generoasă de interpretări psihanalitice. Cunoscut este însă faptul că multe dintre ungherele care generează angoasă în cartea lui Conrad au fost experimentate de scriitor însuşi, îmbarcat pe o navă franceză, finanţată de Societé Anonyme pour le Commerce de Haut Congo. Călătoria în Congo, din 1890, l-a zdruncinat pe polonezul călit deja în nenumărate voiajuri pe mările şi oceanele lumii. I-a slăbit sănătatea, şi aşa fragilă, şi l-a apropiat de punctul terminus al incursiunilor în cele mai îndepărtate porturi. Trăirile pe care i le-a declanșat descinderea în Congo sunt consemnate într-un jurnal de călătorie, transformat apoi în această carte.

    Conrad condamnă fără drept de apel în această carte lăcomia celor implicați în afacerile coloniale ale timpului, sfârșitul secolului al XIX-lea, implicare care de foarte multe ori a dus la moartea albilor colonizatori sau exploatatori. Până la urmă îi putem considera pe cei care au ales acest drum foarte riscant drept simplii oameni de afaceri care, de foarte multe ori, şi-au pierdut atât banii cât şi viaţa aiurea prin Africa sau Asia, fapt ce se spune mai puțin de către acest mediu academic mult prea grăbit să arunce vina în totalitate pe exploatatorul om alb. Judecata abruptă, retrospectivă, nu este cel mai bun garant al unei judecăți de valoare, indiferent dacă se pretează modelor în vigoare.
    Cota topografică: Depozit/C65
    Clasificare: 821.111(410)-31=135.1
Unităţi
Evaluări
Exportă
Filiala de unde se ridică
Vă rugăm să schimbaţi parola