Biblioteca Municipală Codlea
Catalogul conține  17455  titluri și  17316 exemplare

  • Morfologia dezastrului
  • Tipul înregistrării: Text tipărit: monografic
    Autor: Gramatopol, Mihai
    Responsabilitate: Mihai Gramatopol
    Editura: Orientul Latin
    Locul publicării: Brașov
    Anul Ediției: 2005
    ISBN: 973-9338-78-X
    Descriere: 131 p. : paperback; 13,5x20,5 cm.
    Limba: Română
    Subiect: literatură română - eseuri
    Subiect: eseuri
    Subiect: memorialistică
    Subiect: comunism
    Sumar sau abstract:
    Titlul și chiar conținutul acestei scrieri li se vor părea unora hiperbolice și casandrice, fiindcă fiecare, în mizeria ce se tot adâncește, refuză psihic realitatea ostilă în favoarea Copilei Speranța, al cărei zâmbet nu se știe dacă-l va vedea prea curând.

    Accentul acestor pagini nu cade pe factologia comunistă sau neocomunistă: ele ar fi trebuit să fie atunci inutil de numeroase și redundante. Am încercat să surprind aici mecanismul dezastrului sufletesc și mental care s-a reflectat nemijlocit în realitatea tot mai deconstruita a ultimei jumătăți de veac.

    Oamenii, ca și faptele lor, s-au aflat adesea sub imperiul necesității violatoare. Să dau un exemplu mai spectacular: prin anii '63 – '64 am fost chemat de la Cabinetul Numismatic al Academiei la Direcția metalelor prețioase a Băncii Naționale să aleg valorile istorice dintr-o masă uriașă de podoabe din pietre prețioase, aur și platină. Atare lucru s-a întâmplat grație unei șanse: directorul acelui tezaur, un fost maistru petrolist, pe nume Brutus, absolvise în tinerețe vestita școală interbelică de Arte și Meserii. Datorită cunoștințelor și conștiinței sale profesionale a întârziat executarea ordinului ministrului de finanțe, spunându-și că ar fi păcat să se topească aurul istoric aflat în gropurile vastului șafé de la Marmorosh Bank. Au fost salvate astfel cca 25 kg de aur istoric, printre care se numără tezaurul de la Perșinari, cel de la Sacoșul Mare (ambele din epoca bronzului, ambele expuse acum în Sala Tezaurului de la Muzeul de Istorie Națională, clădirea Poștei Centrale).

    Mi-au trecut atunci prin mână, ca bunuri confiscate, tot ce posedase burghezia și marea burghezie românească. Extraordinare podoabe de la începutul veacului nostru și de la sfârșitul celui trecut, cu briliante, topaze, rubine și smaralde de mărimi uluitoare, din categoria cea mai prețioasă a corindoanelor, piese cum aveam să văd mai târziu în puține colecții publice din vestul Europei. Aceste capodopere fuseseră lucrate la Roma, Paris și Londra.
    • Mihai Gramatopol
    Cota topografică: Literatură română/G76
    Clasificare: 821.135.1-94
Unităţi
Număr inventar Nume localizare Clasă unitate Tip material Cota Clasă utilizare Situaţie împrumut Rezervări Număr Volum Note Fişiere ataşate  
65173
Secția Împrumut: Sala 3
Împrumut
Carte tipărită
821.135.1-4-94/G76
1.Normal
La raft
0
Literatură română
65174
Secția Împrumut: Sala 3
Împrumut
Carte tipărită
821.135.1-4-94/G76
1.Normal
La raft
0
Literatură română
Evaluări
Exportă
Filiala de unde se ridică
Vă rugăm să schimbaţi parola