Biblioteca Municipală Codlea
Catalogul conține  17487  titluri și  17351 exemplare

  • 60 + 1 romane românești
  • Tipul înregistrării: Text tipărit: monografic
    Autor: Cîrciu, Evelina
    Autor: Băltin, Katalin
    Autorul introducerii etc.: Mușina, Alexandru
    Responsabilitate: Evelina Cîrciu, Katalin Băltin
    Responsabilitate secundară: Prefață: Alexandru Mușina
    Editura: Aula
    Locul publicării: Brașov
    Anul Ediției: 2007
    ISBN: 978-973-8261-89-1
    Descriere: 302 p. : paperback; 13,5x20 cm.
    Limba: Română
    Serie: Studii
    Subiect: literatură română - studii critice
    Subiect: studii critice
    Subiect: critică literară
    Subiect: antologie colectivă
    Sumar sau abstract:
    60+1 romane românești este o adevărată panoramă a romanului românesc, de la origini (ba chiar dintr-un fel de „preistorie”) și până în stricta noastră contemporaneitate. Cele 60 de romane prezentate – cărora li se adaugă Țiganiada, opera care, prin complexitate și subtilitate textuală, depășește evident cadrele poemului eroi-comic, instituindu-se într-un insolit și protocronic roman „postmodern” – dau seama de bogăția și varietatea creației românești autohtone. Dacă în deceniile 2-3 ale secolului XX încă se mai punea întrebarea „De ce nu avem roman?”, azi putem să ne mândrim cu o serie impresionantă de romane de mare valoare, complexitate și rafinament. Prea puțin cunoscute publicului larg (și în primul rând, elevilor), totuși.

    Pentru că, din păcate, în manualele de gimnaziu și de liceu (dar și în multe cursuri universitare) regăsim aceleași și aceleași 10-15 romane, ale acelorași 7-8 romancieri de frunte. Din motive ideologice, conjuncturale, dar și din inerție sau comoditate, au fost și sunt lăsate în umbră romane fascinante, de la În preajma revoluției, Craii de Curtea Veche sau Rusoaica, la Din Calidor, Nunțile necesare, Adio, Europa!, Viața și opiniile lui Zaharias Lichter sau Manualul Întâmplărilor, O sută de ani de zile la Porțile Orientului ș.a.m.d.

    60+1 romane românești are meritul de a ne atrage atenția asupra faptului (iarăși ocultat) că majoritatea romanelor românești (bune? rele? – asta-i o altă discuție) au fost publicate în ultimii 60 de ani (aproximativ 80%). În ciuda cenzurii, în regimul comunist au apărut nu puține romane care rezistă estetic și astăzi. Mulți autori postbelici au făcut compromisuri (urâte, inadmisibile), dar unele dintre romanele lor ne obligă – iarăși și iarăși! – să facem o dureroasă, dar necesară – când e vorba strict de literatură – distincție între etic și estetic; să trecem peste faptul că, în fața terorii comuniste, scriitorii au reacționat diferit, de la extrema canaliei absolute la aceea a eroului.

    Cum volumul se adresează în primul rând elevilor și studenților, la fiecare autor, după o scurtă introducere (viața și opera), se face prezentarea celui mai valoros roman al său (a 2-4 romane la anumiți autori) prin: 1) subiect (repovestit), 2) comentariu critic.
    • Alexandru Mușina
    Cota topografică: Antologii/C54
    Clasificare: 821.135.1.09(082)
Unităţi
Număr inventar Nume localizare Clasă unitate Tip material Cota Clasă utilizare Situaţie împrumut Rezervări Număr Volum Note Fişiere ataşate  
64724
Secția Împrumut: Sala 2
Împrumut
Carte tipărită
821.135.1.09(082)/C54
1.Normal
La raft
0
Antologii
64923
Secția Împrumut: Sala 2
Împrumut
Carte tipărită
821.135.1.09(082)/C54
1.Normal
La raft
0
Antologii
Evaluări
Exportă
Filiala de unde se ridică
Vă rugăm să schimbaţi parola