Biblioteca Municipală Codlea
Catalogul conține  17293  titluri și  17128 exemplare

  • Despre Isis și Osiris
  • Tipul înregistrării: Text tipărit: monografic
    Autor: Plutarh
    Traducător: Genescu, Maria
    Responsabilitate: Plutarh
    Responsabilitate secundară: Traducere din limba engleză, cuvânt înainte și note: Maria Genescu
    Editura: Herald
    Locul publicării: București
    Anul Ediției: 2006
    ISBN: 973-7970-24-1
    ISBN: 978-973-7970-24-4
    Descriere: 157 p. : paperback; 13x22 cm.
    Note: Titlul în limba engleză: Isis and Osiris
    Limba: Română
    Serie: Cărți fundamentale
    Subiect: religii necreștine - Egipt
    Subiect: zei
    Nume geografic (subiect): Egipt
    Sumar sau abstract:
    Tratatul Despre Isis și Osiris, redactat în jurul anului 100 d.H., face parte din scrierile adunate sub titlul Moralia, ce cuprinde dialoguri sau discursuri pe teme etice, politice, religioase, filosofice și polemice. În abordarea temelor filosofice se poate constata că Plutarh a fost puternic influențat de scrierile lui Platon, pe care le cunoștea în amănunt. În filosofia lui Plutarh se găsesc deopotrivă elemente împrumutate de la Aristotel, de la ceilalți peripatetici, dar și de la stoicii și epicureii pe care îi dezaprobă.

    Această lucrare se dorește a fi o prezentare a religiei egiptene, una dintre cele mai longevive din istoria omenirii, începuturile ei situându-se, aproximativ, în mileniul al IV-lea î.Hr. sau, poate, la o dată și mai îndepărtată, în epoca predinastică.

    În inscripțiile de pe pereții interiori ai piramidelor, ce alcătuiesc corpus-ul intitulat Textele piramidelor, Osiris ocupă un loc important ca rege al morților, Domnul Apusului, judecător suprem al celor plecați din această lume. Isis, al cărei nume în egipteană însemna tron apare indisolubil legată de Osiris; chiar și în hieroglifa lui Osiris, scaunul sau tronul, ce apare uneori alături de ochi și de sceptru, o reprezintă pe ea. Pentru egiptenii antici, lumea de dincolo de moarte era o lume perfectă, cuprinzând toate elementele lumii celor vii care, la rândul ei, era o oglindire imperfectă a unei lumi idealizate. Totuși, nu putem afirma că lumea morților egipteni era o lume subterană, așa cum ne-a obișnuit tradiția greco-română sau cea biblică. Este adevărat, lumea de dincolo avea și capcanele ei, drumul spre Campiile Fericiților (Secht Ialu), din ținutul Amenti, unde își avea sălașul Osiris, ce urma să fie străbătut de mortul egiptean, era un traseu accidentat, sub amenințarea demonilor ce îl pândeau pe la răspântii. Cu toate piedicile ce se iveau la tot pasul, decedatul, luându-și identitatea lui Osiris, dar și a altor divinități, înarmat cu obiecte și cuvinte magice, ieșea întotdeauna învingător.

    Cultul lui Osiris a cunoscut în Egipt o răspândire fără precedent. Învierea lui miraculoasă hrănea speranța oamenilor că, într-o altă viață, continuare într-un plan superior a vieții de pe pământ, își vor găsi împlinirea tuturor dorințelor.

    Nu există nici o relatare completă în textele și inscripțiile din Egiptul antic care să conțină o relatare amplă a mitului osirian în întregime. Din această cauză textul lui Plutarh are o importanță capitală pentru oricine studiază religia vechiului Egipt. Reunind elemente din tradiția egipteană, precum și unele informații furnizate de autorii care au scris înaintea lui despre Egipt, adunând și punând alături bucată cu bucată, Plutarh reușește să reconstituie mitul zeului, așa cum Isis însăși a adunat și a pus laolaltă mădularele lui Osiris, refăcându-l.
    • Maria Genescu
    Cota topografică: Filozofie/P72
    Clasificare: 251=135.1
Unităţi
Evaluări
Exportă
Filiala de unde se ridică
Vă rugăm să schimbaţi parola