Biblioteca Municipală Codlea
Catalogul conține  17487  titluri și  17351 exemplare

  • Făt-Frumos cel înțelept : O sută de basme, povești, legende, snoave și povestiri din județul Maramureș
  • Tipul înregistrării: Text tipărit: monografic
    Alcătuitor: Bilțiu, Pamfil
    Responsabilitate: Pamfil Bilțiu
    Editura: Gutinul
    Locul publicării: Baia Mare
    Anul Ediției: 1994
    ISBN: 973-9190-00-6
    Descriere: 448 p. : paperback; 16,5x24 cm.
    Limba: Română
    Subiect: literatură română - basme
    Subiect: povești
    Subiect: snoave
    Subiect: literatură pentru copii
    Nume geografic (subiect): Maramureș
    Sumar sau abstract:
    Am citit lucrarea Făt-Frumos cel înțelept și felicit autorul și Editura Gutinul pentru gândul de a alcătui și a publica o astfel de carte. Este un fapt pozitiv de valorificare a culturii orale poporane românești, un martor al ființei noastre ca popor și ca neam.

    Basmele, poveștile și povestirile, culese nemijlocit de la povestitori din mediul sătesc, prin înregistrare directă pe bandă magnetică și apoi prin transcriere fidelă, poartă pecetea autenticității și a modului de gândire al colectivității sociale locale.

    Narațiunile sunt deosebit de frumoase, subiectele variate, atrăgătoare, povestite cu un real talent literar, într-un limbaj direct, simplu ca viața însăși, exprimate într-o limbă neaoșă, naturală, plină de nuanțe și de poezie. Unii povestitori uimesc prin vigoarea talentului lor de naratori și pot fi puși alături de mulți mari scriitori cărturari români. Pentru tineretul cititor, aflat în perioada de formare și de cunoaștere a limbii și vorbirii românești, lectura acestor basme, povești și povestiri poate fi un ajutor prețios în cunoașterea și însușirea limbii și tradițiilor strămoșești.

    Introducerea este un studiu adevărat, plin de competență, asupra fenomenului povestitului din zonă, fapt păstrat încă viu. Scris cu aplomb de specialist temeinic informat asupra bibliografiei științifice specifice problemei, studiul comunică cititorului prețioase considerații asupra faptului de cultură orală în sine, dar în același timp sugerează și ipoteze interesante asupra oralității și tradițiilor din această zonă a țării.
    • Prof. dr. Corneliu Bărbulescu
    Cota topografică: Depozit/B53
    Clasificare: 821.135.1-34
Unităţi
Evaluări
Exportă
Filiala de unde se ridică
Vă rugăm să schimbaţi parola