Biblioteca Municipală Codlea
Catalogul conține  17458  titluri și  17320 exemplare

  • În jurul Marii Uniri de la 1918 : Națiuni, frontiere, minorități
  • Tipul înregistrării: Text tipărit: monografic
    Autor: Boia, Lucian (1944-)
    Responsabilitate: Lucian Boia
    Editura: Humanitas
    Locul publicării: București
    Anul Ediției: 2017
    ISBN: 978-973-50-5894-4
    Descriere: 131 p. : paperback; 13x20 cm.
    Limba: Română
    Serie: Seria de autor LUCIAN BOIA
    Subiect: istoria României - 1918
    Subiect: Marea Unire - 1918
    Sumar sau abstract:
    Sărbătorirea Marii Uniri e cu totul legitimă. E legitimă și o doză de mitologie: toate națiunile o au! Dar avem nevoie, dincolo de comemorări și de simbolistica eroică, și de o istorie făcută fără prejudecăți, în spiritul unei abordări critice. Cel puțin din partea istoricilor profesioniști!

    Ne trebuie în tot cazul o istorie europeană. România nu e o insula, e parte a unui ansamblu. Nu ne putem izola, nici în interpretarea istoriei, nici în modul cum ne raportăm la ziua de azi ori de mâine. Dacă privim izolat crearea României Mari, riscăm să facem abstracție de evoluțiile globale și totul să ni se pară minunat. În fapt, România Mare a evoluat pe o scenă extrem de fragilă, cu primejdii răsărind la tot pasul – și, desigur, istoria încă nu s-a încheiat.

    Calea europeană nu înseamnă revenirea la vechi frontiere, ci, că tel final, dispariția frontierelor și transformarea Europei dintr-un continent până nu demult conflictual într-o casă în egală măsură primitoare pentru toți locuitorii săi. Miza, pentru noi toți, nu e trecutul, ci viitorul.

    România e absența în dezbaterea istoriografică europeană. Pe piață ideilor, cum se spune, nu prea existăm. Răspunderea o poartă cei care încă n-au aflat că istoria se face, astăzi, altfel, în orice caz nu reîncălzind la nesfârșit vechiul discurs naționalist. Centenarul Marii Uniri, în loc să stimuleze cercetări înnoitoare, riscă să se rezume la reafirmarea unor locuri comune. În memoria istorică a românilor a rămas doar o schemă mult simplificată a procesului istoric desfășurat între 1914 și 1918. Toți românii, cu puține excepții, ar fi tras atunci într-o singură direcție. Nu e chiar așa! Adevărul, pur și simplu, este mai complex și mai nuanțat.
    • Lucian Boia
    Cota topografică: Cele 2 uniri/B65
    Clasificare: 94(498)"1918"
Unităţi
Evaluări
Exportă
Filiala de unde se ridică
Vă rugăm să schimbaţi parola