Biblioteca Municipală Codlea
Catalogul conține  17501  titluri și  17365 exemplare

  • Arta muzicală din Republica Moldova : Istorie și modernitate
  • Tipul înregistrării: Text tipărit: monografic
    Autor: Ghilaș, Victor
    Autor: Chiseliță, Vasile
    Autor: Galaicu, Violina
    Autor: Nagacevschi, Elena
    Autor: Rotaru, Parascovia
    Autor: Axionov, V.
    Autor: Mironenco, Elena
    Autor: Dănilă, Aurelian
    Autor: Coroliov, Elfrida
    Autor: Tcacenco, Victoria
    Responsabilitate: Victor Ghilaș, Vasile Chiseliță, Violina Galaicu, Elena Nagacevschi, Parascovia Rotaru, Vladimir Axionov, Elena Mironenco, Aurelian Dănilă, Elfrida Coroliov, Victoria Tcacenco
    Editura: Grafema Libris
    Locul publicării: Chișinău
    Anul Ediției: 2009
    ISBN: 978-9975-52-046-1
    Descriere: 952 p. : hardcover; 17x24,5 cm.
    Limba: Română
    Subiect: muzică
    Subiect: istoria muzicii - Moldova
    Nume geografic (subiect): Moldova
    Sumar sau abstract:
    Muzica reprezintă un fenomen sociocultural destul de complex. Este o expresie artistică unde sunt transpuse stări emoțional-psihice. Muzica cunoaște mai multe domenii: muzică corală, muzică instrumentală, folclor etc. De altfel, și structura lucrării reflectă configurația patrimoniului nostru muzical prin succesiunea compartimentelor: folclor, muzică religioasă, creație muzicală cultă.

    Lucrarea este alcătuită din trei părți: Muzică tradițională; Muzică sacră de tradiție bizantină; Creația muzicală cultă.

    Prima parte a cărții, Muzică tradițională, face o referință la istoria muzicii tradiționale, organologia populară și muzica instrumentală, genurile și repertoriile muzicii tradiționale. Se face o referire la istoria muzicii tradiționale, fenomenul lăutăriei și tradiției instrumentale, dar și genurile și repertorii ale muzicii tradiționale (cum ar fi folclorul copiilor, cântec epic tradițional, muzica tradițională de dans). Este inclusă o anexă, unde se dau exemple muzicale cu privire la preocupările folclorice în Basarabia, Bucovina și Transnistria.

    Muzică sacră de tradiție bizantină este un capitol aparte, dedicat special acestui subiect, oferind detalii privind istoria muzicii bizantine din perioada protobizantină, arta bizantină în secolele XIV-XVII, respectiv secolele XVIII-XIX.

    Cea de a treia parte reprezintă Creația muzicală cultă. Cântărea corală este cunoscută în spațiul românesc încă din cele mai vechi timpuri. Încă din momentul constituirii statalității în Țara Moldovei și Țara Românească, la mănăstiri apăruseră primele coruri la unison. De aici se oferă o istorie a unui astfel stil de muzică, influențele europene în cultura română, în special în Transilvania, mișcarea de constituire a formațiilor corale în Basarabia în prima jumătate a secolului XIX.
    Clasificare: 78.03(478)(091)
Unităţi
Evaluări
Exportă
Filiala de unde se ridică
Vă rugăm să schimbaţi parola