Biblioteca Municipală Codlea
Catalogul conține  17592  titluri și  17447 exemplare

  • Solfegii. vol. 3
  • Tipul înregistrării: Partituri muzicale tipărite: monografic
    Autor: Iușceanu, Victor M.
    Responsabilitate: Victor M. Iușceanu
    Editura: Grafoart
    Locul publicării: București
    Anul Ediției: 2019
    ISBN: 978-606-8486-64-2
    Descriere: 128 p. : paperback; 14,5x20,5 cm.
    Limba: Română
    În: Solfegii / Victor M. Iușceanu . - București : Grafoart, 2019 . - 3 volume
    Subiect: muzică
    Subiect: teorie muzicală
    Subiect: solfegii
    Sumar sau abstract:
    Cel de-al treilea volum de Solfegii conține un material care poate fi considerat drept o dezvoltare a cunoștințelor anterior fixate, ca un corolar al problemelor tratate. Volumul cuprinde trei mari capitole:
    a) Solfegii cu elemente metrice și ritmice complexe, în care conținutul principal se axează pe măsurile mixte, măsurile alternative și diviziunile excepționale;
    b) Solfegii în chei, în care se acordă o atenție deosebită schimbărilor de chei;
    c) Solfegii cu intonații dificile și modulații îndepărtate.

    Volumul de față polarizează toate sistemele de intonație care au fost parcurse până în prezent. Tânărul muzician, pe lângă efortul necesar unei interpretări juste a solfegiilor ce conțin intonații dificile în contextul modurilor cromatice, va trebui să descopere modul, adică să stabilească, după centrul tonal și după armură, modul care stă la temelia solfegiului respectiv. Considerăm că pentru asimilarea celor trei volume, care reprezintă cursul complet de solfegiu, sunt necesari cel puțin trei ani de studiu perseverent, la care se adaugă cunoașterea elementelor teoretice, dictatul muzical și exercițiile orale pentru dezvoltarea auzului.

    Având în vedere bogăția temelor abordate și faptul că ele au fost prezentate într-un număr destul de restrâns de solfegii, trecerea de la simplu la complex, de la ușor la greu se desfășoară într-un tempo oarecum alert. Recomandăm celor ce nu posedă o pregătire muzicală anterioară (nefiind instrumentiști) folosirea concomitentă și a altor colecții de solfegii de factură mai ușoară.

    Concepând volumul al treilea de solfegii, m-am gândit în primul rând la melodicitatea lor, la noutatea problemelor pe care fiecare exercițiu o prezintă față de precedentele, în ceea ce privește intonația, metrica, ritmica, tonalitatea și modul, ortografia etc. Tuturor solfegiilor să li se acorde aceeași grijă în studiu, pentru a se atinge perfecțiunea în intonație și ritm. Înalta exigență, pe care o pretinde această disciplină, poate fi obținută în timp și cu condiția unei munci sistematice și perseverente. Pentru a ușura studiul unor desene ritmice mai grele, am făcut adnotări lămuritoare, în special la capitolul „Solfegii cu elemente metrice și ritmice complexe”.
    • Victor Iușceanu
    Clasificare: 780.7
    Note conţinut (cuprins):
    • Solfegii cu elemente metrice și ritmuri complexe
    • Sofegii în chei
    • Sofegii cu intonații dificile și modulații îndepărtate
Unităţi
Lucrări în relație
Evaluări
Exportă
Filiala de unde se ridică
Vă rugăm să schimbaţi parola