Biblioteca Municipală Codlea
Catalogul conține  17487  titluri și  17351 exemplare

  • Creierul nostru muzical : De ce suntem fascinați de armoniile sonore
  • Tipul înregistrării: Text tipărit: monografic
    Autor: Levitin, Daniel
    Traducător: Ilin, Dana-Ligia
    Responsabilitate: Daniel Levitin
    Responsabilitate secundară: Traducere din limba engleză: Dana Ligia Ilin
    Editura: Litera
    Locul publicării: București
    Anul Ediției: 2022
    ISBN: 978-606-33-7636-8
    Ediţie: Ediție revăzută
    Descriere: 336 p. : paperback; 14x20 cm.
    Note: Titlul original în limba engleză: This is your brain on music. The science of a human obsession
    Limba: Română
    Serie: IQ 230
    Subiect: muzică
    Subiect: neuropsihologie - studii muzicale
    Subiect: terapie prin muzică
    Sumar sau abstract:
    Fie că asculți Bach, The Beatles sau Eminem, muzica joacă un rol esențial în viața ta – chiar dacă nu ți-ai dat seama niciodată de asta. Cum se face că muzica îți evocă emoții atât de puternice? Răspunsul începe să devină mai clar mulțumită progreselor din cadrul neuro-științelor și al psihologiei evoluționiste. Creierul nostru muzical oferă cititorului nespecialist o viziune de ansamblu asupra studiilor din domeniu, răspunzând totodată unor întrebări foarte diverse: sunt preferințele noastre muzicale dobândite în perioada intrauterină? Există o limită de vârstă dincolo de care nu-ți mai poți schimba gusturile în materie de muzică? Diferă plăcerea ascultării unei melodii de celelalte plăceri?

    Pentru a oferi o viziune cât mai cuprinzătoare asupra muzicii, Levitin o abordează din perspective diferite, descriind culturi în care cântatul este considerat o capacitate umană fundamentală și în care toți membrii comunității cânta în mod regulat – spre deosebire de societățile moderne, unde interpretarea muzicii a devenit apanajul unor cunoscători. Studiile asupra pacienților cu boli neurologice care îi împiedică să guste muzica și asupra persoanelor înzestrate cu ureche muzicală absolută, care pot reproduce o compoziție după o singură audiție, oferă și ele numeroase detalii despre cum anume transformă creierul nostru vibrațiile instrumentelor în sunete și melodii.

    Foarte bine documentată și scrisă într-un limbaj accesibil, cartea de față este un omagiu adus frumuseții muzicii în toate formele ei, de la ritmurile tribale până la rock și hip-hop, propunându-și să elucideze modul în care datele noastre biologice se îmbină cu educația pentru a da naștere experienței muzicale.
    Clasificare: 78=135.1
    Clasificare: 159.9=135.1
Unităţi
Evaluări
Exportă
Filiala de unde se ridică
Vă rugăm să schimbaţi parola