Biblioteca Municipală Codlea
Catalogul conține  14487  titluri și  14309 exemplare

 • Arsă de vie
 • Tipul înregistrării: Text tipărit: monografic
  Autor: Souad
  Autor: Cuny, Marie-Thérèse
  Traducător: Popescu, Oana Cătălina
  Responsabilitate: Souad
  Marie-Thérèse Cuny
  Responsabilitate secundară: Traducere din limba franceză: Oana Cătălina Popescu
  Editura: Polirom
  Locul publicării: București
  Anul Ediției: 2017
  ISBN: 978-973-46-6467-2
  Descriere: 286 p. : paperback; 13x20 cm.
  Note: Titlul original în limba franceză: Brûllée vive
  Limba: Română
  Subiect: literatură franceză - roman autobiografic
  Subiect: roman autobiografic
  Subiect: musulmani
  Subiect: feminism
  Subiect: drepturile omului
  Nume geografic (subiect): Cisiordania
  Sumar sau abstract:
  Născută într-un sat din Cisiordania, Souad află repede că, în lumea tradiţională în care trăieşte ea, să fii fată este un blestem. Băieţii merg la şcoală, fetele nu. O fată trebuie doar să muncească şi să-şi facă rugăciunile. Dacă iese cîtuşi de puţin din cuvîntul tatălui, va fi bătută fără milă. O fată e mai puţin importantă decît un animal: dacă o familie are deja destule fete, cele care sînt în plus pot fi omorîte la naştere... La şaptesprezece ani, Souad se îndrăgosteşte de un bărbat despre care nu ştie mai nimic, dar care ar putea fi eroul ce o va elibera din robia tatălui ei. Visînd la iubire şi căsătorie într-o societate unde bărbaţii au toate drepturile, iar femeile doar îndatoriri, ea se îndreaptă fără să-şi dea seama spre catastrofă. Pentru că rămîne însărcinată şi îşi dezonorează astfel familia, cumnatul ei primeşte sarcina de a o pedepsi dîndu-i foc. Salvată de colaboratoarea unei fundaţii umanitare, Souad ajunge în Franţa, unde începe o nouă viaţă şi unde îşi va face cunoscută povestea cutremurătoare.  „Cu ani în urmă am întîlnit fete care veneau de departe, ca şi mine. Sînt ţinute ascunse. O tînără care nu mai avea picioare, agresată de doi vecini care au legat-o şi au aruncat-o sub tren. O alta pe care tatăl şi fratele ei au vrut să o ucidă cu lovituri de cuţit şi pe care au aruncat-o într-o pubelă. O alta pe care mama şi fraţii ei au aruncat-o pe fereastră: este paralizată. Şi celelalte despre care nu se vorbeşte, care au fost găsite prea tîrziu, moarte. Cele care au reuşit să fugă, dar au fost prinse în străinătate: sînt moarte. Cele care au putut scăpa la timp şi se ascund, cu sau fără copii, virgine sau mame.

  N-am întîlnit o femeie arsă ca mine – nu au supravieţuit. Iar eu mă ascund şi acum, nu-mi pot spune numele, nu-mi pot arăta chipul. Nu pot decît să vorbesc – este singura armă pe care o am.”
  Cota topografică: Literatură universală/S70
  Clasificare: 821.133.1-31=135.1
  Clasificare: 929=135.1
Unităţi
Număr inventar Nume localizare Clasă unitate Tip material Cota Clasă utilizare Situaţie împrumut Rezervări Număr Volum Note Fişiere ataşate  
68669
Secția Împrumut: Sala 3
Împrumut
Carte tipărită
821.133.1-31.929/S70
1.Normal
La raft
0
Literatură universală
Evaluări
Exportă
Filiala de unde se ridică
Vă rugăm să schimbaţi parola