Biblioteca Municipală Codlea
Catalogul conține  14487  titluri și  14309 exemplare

 • Leonard „prințul operetei”
 • Tipul înregistrării: Text tipărit: monografic
  Autor: Bălan, Theodor
  Responsabilitate: Theodor Bălan
  Editura: Editura Muzicală a Uniunii Compozitorilor din R.P.R.
  Locul publicării: București
  Anul Ediției: 1965
  Descriere: 176 p. + il. alb-negru : paperback; 13x20 cm
  Limba: Română
  Subiect: muzică de operă
  Subiect: biografie - muzicieni români
  Subiect: muzicieni români
  Sumar sau abstract:
  Începutul secolului al XX-lea, a fost o perioadă nu numai de consolidare a statului român din punct de vedere politic, dar și o perioadă de afirmare și dezvoltare a culturii în toate domeniile. Printre artiștii care se remarcă în această perioadă, un loc aparte îl ocupă tenorul Nae Leonard. În scurta sa existență s-a făcut însă remarcat prin calitățile sale vocale excepționale care i-au adus un renume deosebit nu numai în țară, dar și în străinătate.

  Marele renume îl va dobândi însă în 1906, mai precis în seara de 18 august 1906, când s-a reprezentat celebra operetă a lui Franz Lehar, „Văduva veselă” cu Leonard în rolul lui Danielo. În epocă a fost o seară memorabilă, un triumf pentru actorul adulat de spectatori din toate păturile sociale. Cuprinși de un adevărat delir, spectatorii, neștiind cum să-și arate entuziasmul, au început să arunce pe scenă tot ce li se părea că au la ei mai de preț: bancnote, monede, inele, ace de cravată, unii și-au scos chiar și cravatele. În ziua următoare, piața a fost inundată de ilustrate care înfățișau pe „Leonard – prinț al operetei în rolul lui Danielo din Văduva veselă”. Într-adevăr, din acest moment, titulatura de „prinț al operetei” îl va însoți de-a lungul întregii cariere muzicale.
  Clasificare: 784.3
  Clasificare: 929
Unităţi
Număr inventar Nume localizare Clasă unitate Tip material Cota Clasă utilizare Situaţie împrumut Rezervări Număr Volum Note Fişiere ataşate  
62705
Mediatecă, Artă
Împrumut
Carte tipărită
782(498):929/B38
1.Normal
La raft
0
68052
Mediatecă, Artă
Împrumut
Carte tipărită
782(498):929/B38
1.Normal
La raft
0
Evaluări
Exportă
Filiala de unde se ridică
Vă rugăm să schimbaţi parola