Biblioteca Municipală Codlea
Catalogul conține  17280  titluri și  17110 exemplare

  • Zidul Berlinului 1961-1989
  • Tipul înregistrării: Text tipărit: monografic
    Autor: Brigouleix, Bernard
    Traducător: Baltă, Nicolae
    Responsabilitate: Bernard Brigouleix
    Responsabilitate secundară: Traducere din limba franceză: Nicolae Baltă
    Editura: Lucman
    Locul publicării: București
    Anul Ediției: 2005
    ISBN: 973-723-051-5
    Descriere: 246 p. : paperback; 13x20 cm.
    Note: Titlul original în limba franceză: 1961-1989 Berlin
    Limba: Română
    Subiect: istoria Germaniei - comunism
    Subiect: istoria Europei - Zidul Berlinului
    Nume geografic (subiect): Berlin
    Sumar sau abstract:
    Pe 13 august 1961, în zori, soldați ai armatei est-germane întind în plin centrul Berlinului kilometri întregi de sârmă ghimpată, hărăziți să pună capăt exodului masiv de est-germani care fug într-un număr din ce în ce mai mare de regimul comunist, în zilele următoare, este înălțat un zid care, începând de atunci, va fi constant supravegheat, consolidat, înțesat de un sistem infailibil de miradoare și de puncte de control. În câteva minute, familiile și prietenii sunt despărțiți de o parte și de altă a acestei frontiere, fosta capitală a Reich-ului este tăiată în două de o linie de netrecut care pecetluiește soarta a milioane de oameni. Niciodată expresia „Cortina de Fier” nu a fost mai apropiată de realitate ca atunci. Zidul Berlinului va reprezenta timp de treizeci de ani arbitrarul politic, partea cea mai vizibilă a opresiunii comuniste conferind „războiului rece” adevăratul său chip. Până la căderea sa, pe 9 noiembrie 1989, el a fost teatrul dramelor umane, al tensiunilor politice și un teren de propagandă în toate direcțiile. Nimeni nu a uitat, de exemplu, faimosul „Ich bin ein Berliner” rostit în imediata apropiere a Zidului de către președintele Kennedy, în iunie 1963, după cum nimeni nu a uitat nici toate tentativele de trecere (ar trebui să spunem „de evadare”) – cu un submarin pe sub apele râului Spree, prin tuneluri, străpungeri în forță etc. – care, frecvent, sunt oprite de gloanțele polițiștilor est-germani. Nimeni, în sfârșit, nu va fi uitat imaginile din acea noapte de toamnă a lui 1989, când o mulțime entuziasmată a atacat cu pioleții zidul acoperit de graffitti. Nu se poate nega totuși că acest „Zid al Rușinii”, cum a fost el botezat în foarte scurt timp, va rămâne în amintiri drept unul dintre semnele marcante ale marilor tragedii totalitare ale secolului XX și în același timp, ale voinței înverșunate pe care oamenii au avut-o dintotdeauna de-a trăi liberi.

    Autorul, Berinard Brigouleix este ziarist, specialist îndeosebi în problemele europene. Este autorul a douăzeci de cărți, printre care o biografie a lui Willy Brandt.
    Cota topografică: Istoria Germaniei/B83
    Clasificare: 94(430)=135.1
Unităţi
Număr inventar Nume localizare Clasă unitate Tip material Cota Clasă utilizare Situaţie împrumut Rezervări Număr Volum Note Fişiere ataşate  
63948
Secția Împrumut: Sala 2
Împrumut
Carte tipărită
94(430)/B83
1.Normal
La raft
0
Istoria Germaniei
64508
Secția Împrumut: Sala 2
Împrumut
Carte tipărită
94(430)/B83
1.Normal
La raft
0
Istoria Germaniei
Evaluări
Exportă
Filiala de unde se ridică
Vă rugăm să schimbaţi parola