Biblioteca Municipală Codlea
Catalogul conține  14170  titluri și  14027 exemplare

 • Băiatul cu pijamale în dungi
 • Tipul înregistrării: Text tipărit: monografic
  Autor: Boyne, John
  Traducător: Ostafi-Iliescu, Lucia
  Responsabilitate: John Boyne ; Traducere din limba engleză: Lucia Ostafi-Iliescu
  Editura: RAO
  Locul publicării: București
  Anul Ediției: 2016
  ISBN: 978-606-776-184-9
  Descriere: 219 p. : hardcover; 13x20 cm.+ supracopertă
  Note: Titlul original în limba engleză: The boy in the striped pyjamas
  Limba: Română
  Serie: Biblioteca Rao
  Subiect: literatură irlandeză - roman
  Subiect: literatură pentru copii
  Subiect: literatură pentru adolescenți
  Subiect: Al Doilea Război Mondial
  Subiect: antisemitism
  Subiect: evrei
  Subiect: lagăre de exterminare
  Cota topografică: Tineret/B74
  Clasificare: 821.111(417)-31=135.1
  Sumar sau abstract:
  Bruno este un băiețel de 9 ani care locuiește în Berlin în timpul celui de-Al Doilea război Mondial. După ce primește vizita lui Adolf Hitler, tatăl lui Bruno este promovat la gradul de comandant, iar Bruno și familia trebuie să se mute de lângă cei mai buni prieteni ai lui și din casa lui dragă, în care avea atâtea locuri unde să se ascundă și să exploreze, într-un loc unde nu erau copii, casa era urâtă iar locul era împrejmuit cu garduri de sârmă și înțesat de ofițeri și soldați.

  Bruno este devastat, însă nu era cale de întors, deoarece slujba tatălui său era foarte importantă și ordinele trebuiau executate.

  Într-o zi, plimbându-se de-a lungul gardului, cunoaște un băiețel evreu, născut în aceeași zi și în același an cu el, pe nume Shmuel. Schmuel era de partea cealaltă a gardului, unde se afla întreaga lui familie adusă din casa lor din Polonia, și purta mereu aceleași haine, o pijama în dungi. Cei doi continuă să se întâlnească zi de zi, pe ascuns, iar prietenia dintre cei doi băieței devine din ce în ce mai strânsă. Bruno nu înțelege de ce nu se pot vizita dincolo de gard, de ce Schmuel devine din ce în ce mai slab, deși el îi duce de-ale gurii la fiecare întâlnire și mai ales, de ce în barăcile din depărtare locuiesc sute, mii de copii cu care ar putea să se joace, însă nu poate ajunge la ei, iar ei nu au voie să vină la el.

  Într-o zi, Schmuel vine foarte trist și speriat la întâlnire și îi spune lui Bruno că tatăl său a dispărut, că nu îl găsește niciunde. Atunci cei doi pun la cale un plan prin care amândoi să meargă în căutarea tatălui lui Schmuel, folosindu-se de faptul că în acel loc, partea de jos a gardului putea fi ridicată de la pământ, astfel încât Bruno se putea strecura dincolo. Schmuel îi aduce o pijama în dungi lui Bruno și astfel, cei doi pleacă în căutarea tatălui dispărut, fără ca cineva din familia lui Bruno să bănuiască măcar ce făceau cei doi copii.

  În timpul căutării, copiii sunt obligați să se alăture unui grup de prizonieri ce mărșăluiau către o clădire uriașă, ceea ce lui Bruno i s-a părut normal, luând clădirea drept un adăpost împotriva ploii care se pornise. În camera de gazare – căci asta era clădirea – Bruno îi spune lui Schmuel că el este cel mai bun prieten al lui, pe viață, și îl strânge de mână cu putere.

  Bruno nu a mai fost găsit niciodată. Hainele lui au fost descoperite de un soldat lângă gard și un an mai târziu, tatăl lui descoperă gaura din gard, dându-și seama astfel unde a dispărut fiul lui.

  Câteva luni mai târziu, împovărat de vină, tatăl lui Bruno se predă ca prizonier trupelor Aliaților, care eliberează lagărul.

  Cartea se termină cu fraza: „Bineînțeles, toate acestea s-au petrecut cu mult timp în urmă, și nimic de acest gen nu se va mai putea întâmpla vreodată. Nici acum, și niciodată!

  Este o poveste emoționantă despre doi copii puși practic în oglindă, reflectând bogăția și puterea pe de o parte, și foametea și umilința de cealaltă parte. Scrisă într-un limbaj ușor accesibil și plăcut copiilor, cartea va merge cu siguranță la inima lor, dar și la inima adulților, pe care este imposibil să nu îi miște până la lacrimi.
Unităţi
Număr inventar Nume localizare Clasă unitate Tip material Cota Clasă utilizare Situaţie împrumut Rezervări Număr Volum Note Fişiere ataşate  
71115
Secția Împrumut: Sala 1
Împrumut
Carte tipărită
821.111(417)-31/B74
1.Normal
La raft
0
Tineret
supracopertă
Evaluări
Exportă
Filiala de unde se ridică
Vă rugăm să schimbaţi parola