Biblioteca Municipală Codlea
Catalogul conține  17487  titluri și  17351 exemplare

  • Pictura : Secrete și dezvăluiri
  • Tipul înregistrării: Text tipărit: monografic
    Autor: Laneyrie-Dagen, Nadeije
    Traducător: Mateescu, Denia
    Responsabilitate: Nadeije Laneyrie-Dagen
    Responsabilitate secundară: Trad. din lb. franceză de Denia Mateescu
    Editura: Enciclopedia RAO
    Locul publicării: București
    Anul Ediției: 2004
    ISBN: 973-7932-23-4
    Descriere: 272 p. : il. color : paperback; 14,5x25 cm
    Note: Titlul original în limba franceză: „Lire la peinture”
    Limba: Română
    Serie: Colecția de artă
    Lucrare în relație: Pictura: Din tainele atelierelor/ Nadeije Laneyrie-Dagen cu participarea lui Philippe Dagent şi Pierre Wat. București, 2005. 240 p.
    Subiect: pictură
    Subiect: tehnica artei
    Subiect: enciclopedie
    Subiect: Larousse
    Sumar sau abstract:
    Combinația de linii și culori în forme care aparțin picturii constituie un limbaj: trebuie să-i examinăm regulile și procedeele, așa cum sunt analizate rimele și cuvintele într-un poem sau notele și ritmurile în muzică. Această carte nu face paradă de erudiție. Intenția ei este de a oferi câteva chei, nu pentru a epuiza misterul unei picturi care se păstrează întotdeauna, ceea ce este foarte bine, ci pentru a descoperi motivele care disting o capodoperă de o producție mediocră și care, în orice tablou înzestrat cu o oarecare valoare, dovedesc coerența unei creații.
    Clasificare: 75(100):7.02
    Note conţinut (cuprins):
    CARTEA DE IDENTITATE oferă informații referitoare la autorul picturii (atribuirea), la maniera în care este făcută (tehnica) și la trecutul său (istoria și circulația operei).
    SUBIECTUL tratează canoanele picturii, de la temele religioase până la apariția "genurilor": pictura istorică, scena de gen, portret, peisaj, natură moartă.
    COMPOZITIA desemnează ansamblul mijloacelor, grafice mai degrabă decât cromatice, prin care artistul își organizează sau își ordonează pictura.
    DESENUL SI CULOAREA: o rivalitate ce ne dezvăluie raporturile, uneori tumultuoase, dintre pictorii care au acordat desenului un loc primordial și cei care au preferat să își traducă gândul în culoare.
    FIGURA pune problema reprezentării corpului uman, de la prezența solemnă redată în Evul Mediu la imaginile sugerate de cubism, trecând prin perioada perfecțiunii clasice.
    STILURILE, de la gotic până la abstract, sunt prezentate într-o manieră sintetică.
Unităţi
Evaluări
Exportă
Filiala de unde se ridică
Vă rugăm să schimbaţi parola