Biblioteca Municipală Codlea
Catalogul conține  18561  titluri și  18478 exemplare

  • Prăvale-Baba
  • Tipul înregistrării: Text tipărit: monografic
    Autor: Teodoreanu, Ionel
    Critic: Filimon, Valeria
    Responsabilitate: Ionel Teodoreanu
    Responsabilitate secundară: Ediție îngrijită, tabel cronologic și repere critice: Valeria Filimon
    Editura: Agora
    Locul publicării: București
    Anul Ediției: 2012
    ISBN: 978-606-8391-05-2
    Descriere: 175 p. : paperback; 13x20 cm.
    Limba: Română
    Serie: Clasici români
    Subiect: literatură română - roman
    Subiect: roman
    Subiect: bibliografie școlară
    Subiect: literatură pentru adolescenți
    Sumar sau abstract:
    Prăvale-Baba, într-o viziune ușor folclorizată, cu discrete înrâuriri de romantism sadovenian, dar și cu unele evidente note de bonomie moldovenească tip Creangă, e de fapt expresia unei adevărate replantări, într-un alt sol de viață psihico-socială, a ideii de eden infantil sui-generis din prima carte a Medelenilor.

    Locul acțiunii, târgul patriarhal Prăvale-Baba, uitat de timp și de civilizația modernă, constituie mediul perfect adecvat în care istețul și puțin ciudatul copil Fănuță își petrece în voie copilăria. Ca o mică sălbăticiune a codrului, odrasla voinicului pădurar Ștefan Damaschin și al devotatei și hieraticei Domnica, soția acestuia, face cunoștință cu lumea din jur mai mult pe căile inițierii gnomice, hrănindu-se din înțelepciunea din veac a candidului și înțeleptului bețiv Ilie, zis Pânișoară – pentru nemărginita să bunătate și pentru inflexibilul lui spirit de dreptate.

    Pe urmele lui Dostoievski și, mai apoi, pe ale lui Gorki, dar în cadrele unei proze de pură fantezie lirico-epică, Ionel Teodoreanu, alăturându-i pe cei doi, pe micuțuI Fănuță și pe vagabondul Ilie Pânișoară, lampagiul târgului, sugerează ideea că în lumea modernă adevărată înțelegerea vieții în latura ei sublimă și originară n-o mai au decât fie copiii, fie dezmoșteniții sorții, care, deși bătrâni, rămân și ei tot copii, ceea ce le permite prelungirea și conservarea ingenuității peste trecerea timpului. Ca și în volumul I din La Medeleni, așadar, avem de-a face cu refuzul imixtiunii rigorilor vieți adulte, care nu fac decât să altereze fondul originar, aplecat spre cel al existenței individuale.

    De o sensibilitate extremă, pe măsură ce timpul trece și necazurile vieții îl încolțesc, Fănuță nu face deloc dovada capacități de adaptare la realitate. Ingenuitatea lui infantilă este incurabilă, totul convertindu-se într-o excepțională și precoce înclinație pentru artă, anume, pentru pictură. Înțelegerea lucrurilor din partea autorului și în acest punct este limpede: unica formă de conservare a sensibilității infantile o constituie refugiul în himera artei. Dar, paradoxal, însăși parcurgerea acestui drum, pentru Fănuță, date fiind vicisitudinile mercantile ale existenței sale de artist, echivalează cu alunecarea tot mai vertiginoasă în drama dezrădăcinării, a înstrăinării de matca de la Prăvale-Baba. Așa încât, eroul e strivit în toate compartimentele vieții sale: bolnav atât trupește, cât și sufletește, lui Fănuță nici arta nu-i va putea atenua nostalgia raiului de la Prăvale-Baba. Sfâșiat, ca în parabola fiului risipitor, Fănuță se va întoarce pe meleagurile natale, unde, sosit prea târziu, își va da sfârșitul...
    • Nicolae Ciobanu, Ionel Teodoreanu. Viața și opera, Editura Minerva, București, 1970.
    Cota topografică: Bibliografie școlară/T37
    Clasificare: 821.135.1-31
Unităţi
Număr inventar Nume localizare Clasă unitate Tip material Cota Clasă utilizare Situaţie împrumut Rezervări Număr Volum Note Fişiere ataşate  
66905
Secția Împrumut: Sala 1
Împrumut
Carte tipărită
821.135.1-31/T37
1.Normal
La raft
0
Bibliografie școlară
66906
Secția Împrumut: Sala 1
Împrumut
Carte tipărită
821.135.1-31/T37
1.Normal
La raft
0
Bibliografie școlară
66907
Secția Împrumut: Sala 1
Împrumut
Carte tipărită
821.135.1-31/T37
1.Normal
La raft
0
Bibliografie școlară
Evaluări
Exportă
Filiala de unde se ridică
Vă rugăm să schimbaţi parola